Fyrstasjon

Fyrstasjon

Viberodden fyrstasjon som det heter offisielt, var et «familiefyr» som betyr at du måtte være gift mann for å få stillingen her. For arbeidsgiveren hadde det sine fordeler ved at fruen kunne fungere som ubetalt vikar-20. Fyret ble tent 28. november 1855 og automatisert i 1977.

I dag er det bygd et tårn med fyrlykt, det gamle tårnet er 9,5 meter høyt og en del av fyrvokterboligen. Før var lysvidden 14,4 nautiske mil, nå 7. Høyde over vannflaten er 22 meter. Lyskarakteren for ny lykt er Oc WRG 6s.

Rehabilitering

Arbeidet med å få fyret på lokale hender startet allerede i 2001, men først i 2007 ble stiftelsen Viberoddens Venner formelt stiftet. Da hadde det vært en lang kamp på nasjonalt plan, også i Stortinget. Først skulle fyrene selges i markedet for høyest mulig pris. Brødrene Ole og Frode Teigen og Sparebankstiftelsen DNB var de første store sponsorene som gjorde at det ble et seriøst prosjekt. Ny regjering forandret så spillereglene, og vi måtte gjøre mye politisk arbeid i den forbindelse – en spesiell takk til Gunnar Kvassheim.

Bidrag fra Rogaland Fylkeskommune har vært helt avgjørende for at fyret er i god stand nå. Det har vært mange gode hjelpere i næringslivet som har gitt solide rabatter og direkte bidrag. Nordan ga alle vinduer og dører, og nabo Anbjørn Øglend i Prima Jæren har vært raus. Så er det de frivillige som har gjort det hele mulig. Det tok tid, men kvaliteten måtte bli slik at vi skulle være stolte av resultatet uansett hvem vi åpnet døren for!